Thursday, 18 July 2013

Waspada status halal bufet ramadan

  Setiap kali   Ramadan, boleh dikatakan hampir semua hotel di bandar besar di negara ini mengambil kesempatan  menawarkan bufet berbuka kerana keuntungan lumayan  dan     permintaannya yang tinggi.

  Saban hari, mulai hari pertama puasa, coffee house di hotel dan restoran dipenuhi  umat Islam yang menunaikan Rukun Islam ketiga itu. Selepas sepanjang hari berlapar dahaga, bufet Ramadan menjadi pilihan untuk mengisi perut yang lapar.
  Sebahagian besar  hotel dan restoran  juga dilanggan orang Melayu, yang rata-ratanya kini semakin mampu membayar harga bufet yang tinggi untuk seisi keluarga. Di tempat seperti inilah kita  dapat lihat ramai orang Melayu tidak kisah berbelanja besar untuk makan.

   Ada juga syarikat korporat menyediakan peruntukan setiap tahun bagi menaja pelanggan mereka atau wakil media pada majlis iftar yang istimewa itu. Tempahan juga perlu dibuat lebih awal dan kalau nasib tidak baik, tidak ada lagi kekosongan menyebabkan hasrat  berbuka puasa di hotel bersama keluarga tidak kesampaian dan kena tunggu pada hari lain.
  Lazimnya juadah berbuka di hotel  terlalu banyak sehingga boleh menyebabkan ‘perut meletup’ selepas berbuka. Kalau tidak dijaga boleh memudaratkan kesihatan.

  Kita juga harus memastikan makanan yang disediakan di hotel itu  halal dari segi agama Islam. Andainya ia restoran Arab ataupun hotel lima, enam bintang yang selalunya dikunjungi di bandar besar, soal halal haramnya mungkin tidak menjadi isu. Tapi yang menjadi masalah ialah hotel tiga empat bintang atau restoran yang bukan dimiliki orang Islam.
  Dalam  serbuan  beberapa tahun lalu, ada juga hotel besar   menyediakan makanan tidak halal mengikut spesifikasi pihak berkuasa. Apapun, memandangkan kesedaran masyarakat Malaysia mengenai amalan keagamaan semakin meningkat,   mereka wajar lebih berhati-hati ketika memilih restoran atau hotel untuk memuaskan  selera masing-masing.

  Kebanyakan hotel dan restoran mewah mengakui makanan yang mereka sediakan  sah dan mempunyai logo halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), tetapi sejauh manakah benarnya dakwaan itu?  JAKIM kini menggunakan Perintah Dagangan (Perakuan dan Penandaan Halal) 2011, satu akta di bawah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan bagi mengambil tindakan ke atas premis yang menjual makanan tidak halal kepada orang Islam.
  Peraturan itu hanya membenarkan JAKIM dan Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) menjadi pihak berkuasa berwibawa untuk memperakukan bahawa makanan, barang atau perkhidmatan tertentu itu adalah halal. 

  Melalui perintah itu, logo halal dan ungkapan halal, contohnya ‘ditanggung halal’, ‘makanan orang Islam’, ‘bufet Ramadan’ dan lain-lain lambang Islam yang boleh mengelirukan dan memperdayakan orang Islam adalah dilarang.
  Pertubuhan atau perbadanan yang masih menggunakan logo halal lain boleh didenda RM200,000 dan RM500,000 bagi kesalahan kedua serta berikutnya.

  Mengikut statistik yang dikeluarkan jurucakap JAKIM kelmarin, hanya 25 hotel dan restoran di  Kuala Lumpur memiliki sijil halal pada Ramadan tahun lalu, manakala 27 lagi tidak mempunyai sijil. Daripada jumlah itu, enam dikenakan tindakan di bawah Akta Perihal Dagangan dan dua digantung sijilnya.
  JAKIM kini tiada akta sendiri bagi bertindak sebagai badan yang dipertanggungjawabkan untuk mengawal takrif halal makanan yang disediakan di premis tertentu.    

  Oleh itu, gesaan sebuah badan bukan kerajaan (NGO)  supaya pihak berkuasa memperkenalkan undang-undang khas mengenai penyediaan makanan bagi memantapkan lagi isu berkaitan halal ada kewajarannya.

  Rekod JAKIM menunjukkan hanya 292 hotel dan resort  memiliki sijil halal sah sehingga 2015 berbanding 2,445 hotel yang berdaftar dengan Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan.
  Justeru, adalah wajar dalam keghairahan berbuka di hotel dan restoran mewah pada bulan  mulia ini, umat Islam perlu lebih berwaspada agar tidak terpedaya  dengan tawaran berbuka puasa yang mengelirukan status halalnya. - Berita Harian, 18 Julai 2013