Ini kerana
perniagaan Nasi Kandar Ayam Merah itu bukan saja terkenal dalam kalangan
penduduk sekitar bandar raya itu tetapi juga dari seluruh negara yang singgah
di Ipoh.
Pengusaha nasi kandar
itu menjalankan perniagaannya dengan menumpang di sebuah kedai kopi Cina dan ia
beroperasi sejak wujudnya stesen bas Ipoh-Tanjong Rambutan di hadapan kedai
berkenaan di Jalan Yang Kalsom.
Nasi kandar ayam
merah itu tidak asing lagi bagi penggemar nasi kandar. Pada waktu tengah hari,
ramai pelanggan beratur panjang untuk menikmati hidangan nasi kandar, khususnya
dengan lauk ayam merah dan sambal kelapa yang enak itu.
Sudah tentunya dalam
keadaan seperti itu, ramai yang terkilan dan marah kerana pengusaha nasi kandar
berkenaan gagal menjaga kebersihan premis. Lazimnya kita mendapati kebanyakan
premis menjual makanan di negara ini hanya kelihatan bersih dan cantik di
bahagian hadapan manakala dapur dan tandas jauh berbeza.
Memanglah
pemeriksaan sentiasa dilakukan pihak berkuasa tempatan yang memberi penarafan
kebersihan A atau B. Tetapi seperti biasa, peraturan tidak begitu dihiraukan
asalkan ramai pelanggan datang.Demi kepentingan kesihatan, kita hendaklah menjadi pelanggan bijak dan memilih premis bersih untuk menjamu selera. Kita juga perlu menyokong tindakan Kementerian Kesihatan yang diterajui Menterinya, Datuk Seri Dr S Subramaniam. Sebagai seorang doktor, beliau amat prihatin terhadap kebersihan dan tidak berkompromi sekiranya penyediaan dan penjualan makanan tidak dilakukan dengan bersih.
Daripada operasi
yang dijalankan antara 1 hingga 3 Julai lalu di seluruh negara, tahap
kebersihan premis makanan didapati berada pada tahap membimbangkan. Kira-kira
22 peratus daripada 804 premis yang diperiksa, diklasifikasikan sebagai tidak
bersih dan 158 premis lagi diarah tutup selama dua minggu untuk kerja
pembersihan.
Pengusaha harus
mempunyai kesedaran untuk menyediakan makanan dengan bersih. Pelanggan pula
harus memulaukan premis makanan yang kotor.
Premis makanan dan
tandas awam adalah dua petunjuk yang menunjukkan tahap kebersihan yang
diamalkan oleh masyarakat setempat. Sekiranya ia kotor, buruklah imej kita.
Sempena Tahun
Melawat Malaysia 2014 ini, sudah tentunya isu ini menjadi bertambah penting
kepada semua pihak. - Berita Harian, 17 November 2013