Sebagai pengeksport
utama susu New Zealand ke pasaran antarabangsa, Fonterra menyedari pengguna kini semakin prihatin terhadap
penyediaan makanan dan minuman yang bersih, selamat, berkualiti dan bebas
daripada sebarang ancaman pencemaran.
Selain itu, bagi
manfaat pelanggannya di sebahagian besar negara Islam, Fonterra tidak mengetepikan aspek halal produknya yang
dieksport ke negara ASEAN termasuk Malaysia, negara Teluk, India, China selain
pasaran tradisinya, Eropah dan Amerika Syarikat.
Sijil halal bagi
produk seperti susu tepung, krim, susu skim, mentega dan keju dikeluarkan
sekurang-kurangnya dua badan Islam di New Zealand. Badan berkenaan turut
diaudit oleh badan Islam negara pengimport bagi mengesahkan pengiktirafan halal
yang dikeluarkannya.
Baru-baru ini
sekumpulan wartawan dari Malaysia dibawa melihat operasi pengeluaran Fonterra
bermula di ladang hingga ke pusat pembungkusan Canpac di Hamilton. Dalam siri
lawatan ‘From Grass to Glass’ itu, mereka melihat sendiri bagaimana perahan
susu dilakukan dengan secara automasi di sebuah ladang di Karaka, kira-kira 42
kilometer dari Auckland.
Ladang Bella Vista
itu milik Murray Shaw Andrew, 63, mempunyai 470 lembu yang mampu menghasilkan
sehingga 30 liter susu sehari. Perahan dilakukan dua kali sehari iaitu pada jam
5 pagi dan 3.30 petang.
Andrew yang sudah
mengusahakan ladang itu sejak 1971, berkata setiap tahun ladangnya boleh
menghasilkan 211,000 kilogram susu segar. Susu itu diukur suhunya kerana ia
perlu mempunyai suhu antara 36 hingga 37 darjah Celsius bagi memastikan
kesegarannya.
Sebelum
penghantarannya ke kilang, susu perlu
disejukkan sehingga mencapai lima atau enam darjah Celsius dengan menggunakan
alat peralihan suhu iaitu ‘Plate Heat Exchange’ (PHE).
Contoh susu juga
diambil oleh pemandu trak untuk digunakan kemudian sebagai bahan uji kaji di
makmal bebas, Milk Test NZ di utara Hamilton untuk dilakukan kajian
mikrobiologikal, komposisi kimia dan lain-lain. Tahap ini juga bagi memastikan
susu yang bakal diproses di kilang selamat dan bebas kuman.
Dari situ susu dibawa
ke kilang Fonterra Te Rapa, pusat pemerosesan terbesar tidak jauh dari makmal
berkenaan. Kilang Te Rapa ini berkeupayaan mengeluarkan lebih 250,000 tan susu
tepung dan produk krim untuk eksport
setiap tahun.
Kilang berkenaan juga
mampu memproses sehingga lapan liter susu sehari atau 300 muatan trak pada
waktu puncak.
Sejarah Fonterra
sebenarnya bermula secara rasmi pada Julai 2001 apabila kira-kira 84 peratus
peladang bersetuju untuk menggabungkan tiga entiti iaitu New Zealand Dairy
Board, New Zealand Dairy Group dan Kiwi Co-operative Dairies bagi membentuk
Fonterra Co-operative Group.
Fonterra hanya
ditubuhkan sebagai syarikat beberapa bulan kemudian apabila ahlinya mendapati
wujud potensi akan berlaku konflik dalaman koperasi berkenaan. Bagaimanapun
walaupun berstatus syarikat, saham Fonterra masih dimiliki koperasi yang
dianggotai kira-kira 90 peratus peladang.
Sehingga sekarang pun
syarikat masih memperoleh bekalan daripada kira-kira 10,500 pemilik saham yang
memiliki 4.5 juta lembu, separuh daripadanya daripada baka Holstein-Fresian dan
Jersey.
Sejumlah 506 trak
beroperasi 24 jam sehari, tujuh hari seminggu untuk memungut kira-kira 15
bilion liter susu setiap tahun. Kini Fonterra mempunyai 85 kilang pemerosesan
di seluruh dunia termasuk Susu Mas di Subang yang mengeluarkan antaranya susu
tepung Anmum, Fernleaf dan Anlene. Kilang Dairy Mas pula mengeluarkan produk
tenusu cecair seperti susu kultur Solivite.
Pengarah Operasi
Fonterra, Robert Spurway, berkata produk Fonterra dieksport ke lebih 100
pasaran di seluruh dunia termasuk 132 juta kilogram susu ke Malaysia khususnya
susu skim.
Produk tenusu yang
dikeluarkan di Te Rapa dibungkus dan ditinkan di kilang Canpac yang juga
terletak di Hamilton. Di sini label dan maklumat pada tin dan bungkusannya
dicetak mengikut bahasa negara pengimport termasuk bahasa Melayu untuk pasaran
di Malaysia.
Pengurus Operasi
Canpac, Russell Muir, berkata Canpac mempunyai pakar bahasanya sendiri yang
menterjemahkan maklumat di luar bungkusan itu. Pelawat ke kilang pembungkusan
itu pasti teruja apabila melihat bagaimana mesin berautomasi bertindak seperti
robot bagi menggantikan manusia dalam melakukan tugas tertentu mengikut masa
dan rentak masing-masing.
Tujuan penggunaan
‘robot’ ini bagi memastikan tidak berlaku sentuhan tangan dalam tugas yang
dijalankan di pusat pembungkusan itu.
Apapun, melihat pada
proses pengeluarannya ketika lawatan itu, ternyata Fonterra begitu komited
dengan kualiti produknya demi kepuasan pelanggan dan keselamatan makanan
terutama selepas dakwaan kononnya terdapat pencemaran bakteria dalam Whey
Protein Concentrate (WPC 80) yang heboh diperkatakan tahun lalu.
Seperti kebanyakan
syarikat multinasional lain, Fonterra juga mempunyai program tanggungjawab
sosial korporat (CSR) yang dilaksanakan dengan rakan kongsi di Asia termasuk
Yayasan Salam, sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di Malaysia.
Kerjasama yang
dijalin sejak Julai 2013 itu bertujuan menggalakkan semangat kesukarelawan
dalam kalangan rakyat di negara ini.
Pengurus
Pertanggungjawaban Korporat Fonterra, Tom Newitt, berkata program yang
dilaksanakan oleh badan berkenaan memberi manfaat kepada 50 keluarga Orang Asli
di Kampung Pertak, Hulu Selangor.
Antara usaha mereka
termasuk menambah baik pusat jagaan kanak-kanak, membekalkan bahan pendidikan
dan menaja tuisyen murid serta membiayai pemeriksaan kesihatan untuk
kanak-kanak dua kali setahun.
Dlam program itu,
Fonterra-Yayasan Salam juga menawarkan pendidikan kepada ibu bapa mengenai
nutrisi kanak-kanak di perkampungan Orang Asli itu. – Berita Harian, 25 Mac 2014